Jumaat, 14 Oktober 2011

Gulai Pisang Yong Za

Kadang-kadang kalau masak gulai pisang pon sedap...Nak buat gulai pisang ni klu berada di Kampung halaman br la syok....nak cari pisang muda senang,serai senang...boleh dikatakan semuanya senangla sbb ada je tanam kat belakang umah....nk masak je bila-bila boleh ambik...mmmm kat KL ni bukannya takder tp susah plak nk g pasar beli....pasal gulai pisangni teringat masa kenduri naik buai Danish bln 5 lepas,Yong Za buat gulai pisang memang terbaaaaaaaaik la.Semua org puji gulai pisang yg dia masak sedap.Rupa-rupanya bahan2 nyer senang je sbb aku yg sediakan....hehehehe....mari kita cuba.

Bhn-bhnnya:-
Pisang bantan muda(dibuang kulit dan dikerat2)
Cili kering-dikisar
Bawang merah-dikisar
Serai-dititik
Kunyit
Belacan-dikisar
Ikan bilis
Asam keping
Santan
Garam


Cara-caranya:-
Senang je........campurkan semua bhn2 dan masak atas api yg sederhana.Bila dah menggelegak dan mengeluarkan bau yg sedap bolehla angkat dan dihidangkan.........memang terbaik.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

ANDA MUNGKIN MEMINATI CITER NI: