Khamis, 20 Oktober 2011

Agar-agar Pandan

Agar2 pandan resepi dr mak senang dan mudah dimasak....Lama dah nk buat tp semalam br berkesempatan....kat sini just nk share kepada yg belum tau camne nak buat.

Bahan2nya:
Agar2 1 paket kecil
Gula pasir 2 senduk(klu nk manis blh tambh lg-ikut sukee)
Pewarna hijau 1 sudu besar
Telur 1 biji
Santan kelapa 1 cawan
Air 1400ml.

Cara2nya:
Panaskan air dan masukkan agar2,bila dh menggelegak masukkan pewarna dan guleee....tunggu smpi gula hancur dan paras air kurang 1 inci....dlm masa tu....pukul telur sampai gembang pastu campurkan dgn santan dan kacau sebati.....bila air dh nampak kurang 1 inci masukkan campuran telur dan santan tadi. Kacau dan tunggu ia menggelegak....bila dah 2 minit menggelegak, tutup api dan masukan dlm loyang utk disejukkan....seelok-eloknya bila dh sejuk masukkan kedalam  peti ais utk mempercepatkan proses pembekuaannya....bila dh sejam@ 2 jam dah boleh potong dan dihidangkan sebagai pencuci mulut...
Selamat Mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

ANDA MUNGKIN MEMINATI CITER NI: