Khamis, 3 November 2011

SaMbAl TuMiS UdAnG BeLaCaN

Sambal tumis udang.....mcm2 org....mcm2 cara masak sambal tumis udang...ikut tekak masing2 janji sodap dan menyelerakan....oleh kerana petai xder beli kita buat jer sambal tumis biasa just tambah belacan jer buat penyedap rasa dan bau...hehehe mcm chef terkenal plak....tp memang chef apa...chef utk hubby ngan anak2...hahaha kita layan jap sambal tumis udang belacan aku yang ngetooopppp gitu,

Bhn2nya:
Udang sederhana besar-12 ekor-kerat hujung kepala ngan ekor jer
Cili blend-1 senduk(diameter 4 inchi)
Bawang putih-1 labu kecil ditumbuk
Bawang merah-3 biji ditumbuk
Bawang besar-1 biji hiris bulat
Belacan 2 inci-ditumbuk
Garam-1 sudu teh
Gula-3 sudu besar
Asam Jawa Adabi(yg xder biji)
Air-1 cawan
Minyak masak-6 sudu besar

Cara2nya:
Panaskan minyak,kemudian tumis bawang merah,bawang putih dan belacan...bila dh kekuningan masukkan cili blend td.....tumis smpi naik minyak...kemudian masukkan asam jawa,garam,gula dan air....bila dh menggelegak dh bolehla masukkan udang ngan bawang yg dihiris bulat.....masak udang dlm 3 minit jer...lama sgt nnt udang keras.....siap utk dihidang.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

ANDA MUNGKIN MEMINATI CITER NI: