Rabu, 2 November 2011

Kurma Ayam & Acar Timun

Hahaha mlm tadi masak beria tu....balik keje penat pun tak kesah asalkan dpt msk menu ni.Sebenarnya xberapa pandai masak menu ni sblm ni tp sbb suke mkn cari juga la resepi ni kat internet....sib baik jadi klu tak malu aku kat Encik Hubby.....hahahhaa layan resepi ni jap.

Kurma Ayam........yg ngancam

Bhn2 nye:

Ayam - 5 ketul sederhana
Kentang-1 biji
Serbuk Kurma Cap Adabi-paket kecil
Kelapa 1/2-dptkan Santan - 2 gelas
Bawang merah,halia,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang-utk menumis.
Tomato-1 biji
Cili merah/hijau
bawang besar-1 biji dibelah 4
Limau nipis
Garam

Cara2nye:
Tumis bhn penumis smpi kekuningan kemudian tumis serbuk kurma yg dibancuh dgn sedikit air....bila dh naik minyak leh la masukan ayam,kentang bawang besar dan santan....tunggu smpi menggelegak kemudia masukkan cili hijau/merah,garam dan perahan limau nipis.



Acar Timun......yg sweet

Bhn2 nye:
Timun-kerat-kerat panjang 2 inchi lebar 1/4 inci
Carrot-kerat-kerat panjang 2 inchi lebar 1/4 inci
bawang merah,bawang putih dan halia-dihiris halus2
udang geragau kering
cilin blend-1 sudu besar
sos tomato 1 sudu besar
sos cili 3 sudu besar
serbuk kari ikan-1/2 sudu
biji sawi-sikit je, sangai atas kuali sekejap
air 1/2 cawan
garam-secubit
gula-3 sudu besar
cuka-1 sudu teh

Cara2nye:
Tumis bawang merah,putih,halia dan udang kering....bila dh kekuningan masukkan cili blend,sos tomato,sos cili dan serbuk kari...bila dh naik bau masukkan air,garam,gula dan cuka....kemudian leh la masukkan timun,carrot dan biji sawi....masak dlm 3 minit jer...klu lama2 nnt timun dan carrot xrangup.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

ANDA MUNGKIN MEMINATI CITER NI: