Bhn2:
Ikan kembung 2 ekor (klu besar leh la kerat 2)Taucu (paling penting klu xder xjd la gulai taucunyer)-biasa guna taucu Karisma(kurang masin) @ Bilal
Timun(xder pon xper)-di kerat ikut suke.
Bawang besar-hiris bulat-bulat
Cili hijau(dibelah jgn smpi putus)
Asam jawa @ asam keping
Garam
Gula
Air 1 1/2 gelas
Utk penumis:
Bawang besar atau merah- dihiris
Halia- dihiris halus
bawang putih- dihiris
Cara2:
Goreng ikan....pastu tumis bhn penumis,bila dh nmpk garing masukkan taucu dan tumis sampi naik bau.Kemudian masukkan air,timun,bawang bulat,cili hijau dan ikan....bila dh menggelegak masukkan garam gula dan asam secukup rasa.....klu suke leh la taruk kicap skit utk kasi colour cantik....bila rasanya dh ok leh dh hidang...senangkan....SELAMAT MENCUBA.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan