Sape yang tak terliur tgk ikan patin tempoyak i ni....sungguh sodap hingga menjilat jari....klu blk kg x sah klu xmask patin ni dh jadi menu wajib mak plak utk anak2 nyer.Kat sini saya nk sher skit petua supaya ikan xhanyir bila masak.
Petua:
Rendam ikan dgn asam limau @ cuka selama 2-4 minit.
Bhn2 utk membuatnya:
1 ekor ikan Patin dikerat 4
5 sudu besar tempoyak
4 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
10 biji cili api-merah+hijau-tumbuk
Garam secukup rasa
cara2:
campurkan bhn2 dan masak di atas api yg sederhana.Bila dh menggelegak rasa la gulai td klu dh cukup rasanya dh boleh angkat....Boleh tambah petai@terung@kacang panjang@timun ikut citarasa masing2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan